Dag 5

Hi allemaal,

Hier weer een teken van leven uit het mooie Thailand! We zijn nog in Kanchanaburi, waar we gisteren weer wat bij hebben geleerd over een vergeten stukje geschiedenis van ons landje! In Kanchanaburi ligt de "Bridge over the river Kwai", bekend van de gelijknamige film. In de tweede wereldoorlog hebben hier duizenden krijgsgevangenen van de Japanse keizer, o.a. Australiers, Britten en ook Nederlanders, en geronselde Aziaten een spoorweg aan moeten leggen die Thailand en Birma met elkaar moest verbinden. Als je het gebied hier ziet (= ruig, bergachtig), het klimaat erbij optelt (heet en vochtig en veel tropische ziektes), de omstandigheden (nauwelijks eten en drinken, geen kleding, nauwelijks medische hulp) en de Jappen (bruut, sloegen gevangenen als ze niet snel genoeg werkten of als ze gewoon uit hun humeur waren) dan is het echt zeer indrukwekkend dat de spoorweg in iets meer dan een jaar af was (ongeveer 300 km). Voor iedere biels is ongeveer een dode gevallen, rond de 100.000 in totaal! En toen de spoorlijn eenmaal af was werd de brug door de geallieerden gebombardeerd, en de spoorweg is daarna ook niet meer in gebruik genomen. De zinloosheid van het project maakt het allemaal nog erger.

Op de militaire begraafplaats naast het museum hebben we heel wat Nederlandse namen zien staan (geen Schoone of van Erp!).

's Middags zijn we natuurlijk naar de brug geweest, op zich geen bijzondere brug maar als je ziet dat wij van het half uur lopen erheen al bekaf waren van de hitte (het zweet stroomt echt van je lichaam, blech!) is het onvoorstelbaar dat al die mannen hier door de rotsen hebben staan hakken terwijl de meesten doodziek waren. Nu is het super toeristisch, met de meest kitcherige souvenirs (de Jappen van nu weten de plek ook te vinden, en kopen de kraampjes leeg :) )

Verder is het met ons prima, nog geen last gehad van " Bangkok Belly" dus das mooi. Aangezien je niet elke dag in Thailand bent heb ik al heel wat Thais eten geprobeerd. Gisteren stond ik daardoor wel in de fik door de red curry, jezus wat ontzettend heet zeg!! Ik heb een flesje cola en een driekwartliterfles water helemaal leeg gedronken en toen brandde mijn mond nog. Haha, maar het was ondanks dat wel lekker! 

Owja, en voor wie het wil weten, we hebben gisteren ook onze eerste kakkerlak in de badkamer gehad, blech! Niet fijn. Maar ja, zolang ze niet in de slaapkamer zelf komen...

Dat was gisteren, nu even over vandaag (zie volgend verhaal!)

Laatste foto's

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer