Een beetje dom geweest in Antigua

Lieve allemaal,

Hier ons eerste berichtje vanuit Guatemala! We zijn in Antigua, een oude koloniale stad. Gisteren hebben we een aardig lange reisdag gehad, van 6.30 uur ’s ochtends tot 19.30 uur ’s avonds. We zijn met twee busjes vanuit San Christobal in Mexico naar hier gereisd. De grensovergang verliep soepel. Bij het ene kantoortje het busje uit, stempel in het paspoort, toen weer busje in het naar het hokje van Guatemala gereden voor een nieuwe stempel en toen waren we er! Wel maf, het gebied van de grensovergang is één grote markt, erg druk.

De eerste indruk van Guatemala is goed, we reden door de hooglanden van Guatemala. Mooie omgeving en mooie mensen. Enige nadeel was de kudde Israeli’s die bij ons in het busje zat. We weten nog van in Australië dat dit niet de meest sociale mensen zijn op reis, en dat werd weer waarheid. Enorm luidruchtig en weinig respectvol naar anderen. Maar ook dat went.
De chauffeurs van onze busjes reden gelukkig netjes, dat is ook niet zo vanzelfsprekend hier. Vooral de ‘chickenbussen’ rijden best hard en vrij roekeloos. Dit zijn oude Amerikaanse schoolbussen die in allerlei kleuren zijn geschilderd en waar vaak net zoveel zooi op het dak vastgebonden ligt dan er in de bus zou kunnen. Mooi in het plaatje, maar gelukkig hoeven we daar niet mee te reizen, haha.

Gisterenavond dus aangekomen in Antigua. Hier weer een hotel met internet dus dat is mooi. We zullen zo wat foto’s op de site zetten.
Vandaag hebben we ‘uitgeslapen’, tot half 8. Het lukt hier gewoon niet om veel langer te slapen, ik denk door het tijdsverschil en ook omdat het vroeg licht is. Daarna rustig opgestaan en in de stad ontbeten. Daarna hebben we de stad bekeken. Antigua is echt een leuke stad, sfeervol en  met veel mooie gebouwen, kerken en ruïnes. We zijn ook naar een uitzichtpunt over de stad gelopen.

We hebben ook nog even een spannend moment gehad. Zoals wel vaker moesten we even naar een pin automaat om weer wat geld uit de machine te halen, zodat we weer nieuwe dingen kunnen ondernemen.  Pinnen is hier soms best een uitdaging. Je krijgt veel meer vragen en veel van de teksten zijn in het Spaans. Ook is de pas invoer anders dan in Nederland. Hier moet je het pasje er in stoppen en er direct weer uithalen voordat je verder kunt gaan (in Nederland krijg je het pas je aan het einde pas terug). Deze keer ook weer netjes alle vragen doorlopen:

  • Wat is je pincode
  • Hoeveel geld wil je opnemen?
  • Vind je het goed dat we nogmaals een rib uit je lijf trekken en je extra kosten in rekening brengen (enige goede antwoord is JA)
  • Wil je een donatie doen aan (vul hier een goed doel in)
  • Wil je een bonnetje?
  • Wil je nog een transactie doen?

Aan het einde van het pinnen waren we beide aan het wachten op het moment dat we ons pasje terug kregen. Maar het kwam maar niet……. Alle knopjes uitgeprobeerd, maar zonder succes? Ai dat was wel balen, met een bankpas minder! Naast ons stond een man die ook aan het pinnen was en gelukkig Engels sprak (zeldzaam hier). Maar ook hij kon ons niet helpen. Alle pin automaten zijn hier beveiligd met een politieagent en hij probeerde samen met nog een andere man te bellen naar een hulpnummer. De bank was natuurlijk allang gesloten. Hier zijn we een kwartiertje mee bezig geweest. De mannen in het Spaans en wij beide met handen voeten en onze basis cursus Spaans. Als laatste poging probeerde de man die ons hielp zelf met zijn eigen pas te pinnen. Pasje in het automaat, pasje uit het automaat…… en plotseling viel bij mij (Erik) het kwartje! Ik had de pas gewoon in mijn broekzak gestopt, in plaats van dat hij was “opgegeten”! Door de gewoonte dat je in Nederland pas aan het einde je pasje terug kreeg hebben we er beide toen niet bij stil gestaan dat het pasje niet meer in het apparaat zat. Na het schaamrood op de kaken, hebben we de man die ons geholpen heeft rijkelijk bedankt en zijn toch wel opgelucht weer vertrokken. Met bankpas  en ons gepinde geld :)

Morgen gaan we de vulkaan Pakaya beklimmen. We zijn heel benieuwd, jullie horen morgen de verhalen!

Veel liefs en ook bedankt voor de berichtjes in het gastenboek, leuk om te lezen!

Kus Erik en Anne

Reacties 2

Heleen 11-11-2012 10:46

Ha!

Haha das niet zo slim nee, maar kan vast de beste overkomen
Gelukkig is in Mexico alles goed gegaan! En fijn dat jullie eerste indruk van Guatemala goed is.

Kus

Irène 11-11-2012 21:20

Ha lieve schatten,

Een beetje dom, je lijkt Willem Alexander wel.
Maar gelukkig alles goed afgelopen.Veel plezier verder in Guatamala. Benieuwd naar de foto's!

Kus,
Irène

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer