Kippen slachten in de kerk

Hola!

Hoe is het bij jullie? Hopelijk niet al te koud? Troost jullie, bij ons is het ook frisjes, aangezien we op meer dan 2000 meter hoogte zitten, in San Christobal de las Casas. Het is overdag met de zon erbij aardig te doen, maar na vijven koelt het hard af, brrr!

San Christobal de las Casas is wel een heel mooie stad. Het is een oude koloniale stad met heel veel mooie gebouwen en straatjes, en veel kerken. Vandaag hebben we een uitstapje gemaakt naar twee mayadorpen net buiten San Christobal, Chamula en Zincacantan. Met een gids die voor de verandering goed Engels sprak, bezochten we eerst Chamula. Chamula is een stad waar nog echt de mayacultuur bestaat. We bezochten er een begraafplaats, waar ook de Dia de los Muertos gevierd was op 1 en 2 november. Heel mooi, er lagen nog allemaal bloemen en eten en drinken wat de mensen aan de overledenen hadden geschonken. De gids vertelde heel veel over de cultuur, super interessant! Zo zie je hier ook overal kruizen, maar die staan niet voor de kruisiging van Jezus, maar staan symbool voor bomen, met de vier richtingen en het centrum. Lang verhaal, daar zullen we jullie nu niet mee vermoeien. Nou vooruit, eentje dan.

Bijzonder ritueel van deze mensen is dat ze kippen offeren in de kerk! We zijn ook in de kerk geweest, dat mocht zolang je maar geen foto’s maakt of met je neus bovenop de mensen daar gaat staan om te kijken wat ze aan het doen zijn. En heel bijzonder was dat er ook daadwerkelijk dat moment een kip geofferd werd! Een sjamaan deed eerst een ritueel met de kip bij de persoon voor wie die geofferd werd  en daarna draaide ie ‘m de nek om. Heel apart om te zien, alles gebeurt in stilte. In de kerk zelf stonden ook geen banken, het was een open ruimte die helemaal bezaaaid was met dennennaalden op de vloer. Ook stonden er heel veel kaarsjes, die gewoon op de grond gezet waren. Zag er erg indrukwekkend uit, het is ook moeilijk op papier uit te drukken. De religie van deze mensen is nu eigenlijk een soort combinatie van het katholieke geloof en het oude mayageloof.

Verder konden we even op de lokale markt rondkijken en zijn we in het huis van een religieuze leider uit de gemeenschap geweest. Om dit te worden is er een lange ‘wachtlijst’, je wordt het dan voor een jaar. In dat jaar kun je niet werken maar voer je religieuze taken uit, waaronder veel bidden tot de (katholieke) heilige waar je verantwoordelijk voor bent. In ruil voor het bezoek aan zijn huis mocht je een donatie achterlaten, want door de vele rituelen is de religieuze leider heel veel geld kwijt aan kaarsen, aankleding van zijn huis met planten en bloemen, zijn kleding en mensen die voor hem taken uitvoeren. Leuk om dit inkijkje in de cultuur van deze gemeenschap te krijgen!

In het andere dorp bezochten we ook een kerk, maar dan een ‘normale’ katholieke kerk, en een huisje van de bewoners die voor hun inkomen afhankelijk zijn van gewoven en geborduurde spullen.

Begin van de middag waren we weer in San Christobal, waar we de stad wat verder bekeken hebben, en een tour hebben geboekt voor morgen, naar een grote kloof waar ook krokodillen zitten, dus we zijn benieuwd! Hierover binnenkort meer.

Aangezien we even geen internet hadden hebben jullie ook nog onze jungleavonturen te goed, die staan in het andere verhaal wat we vandaag geplaatst hebben (Mayaruines in de jungle bij Palenque)!

Liefs Erik en Anne

Reacties 4

Toon 08-11-2012 08:53

leuk verhaal, idd koud en nat hier, dus blijf maar lekker daar?
nog iets gemerkt van de aardbeving?

geniet lekker door

Toon

Erik 08-11-2012 15:24

Ja we hebben de aardbeving live meegemaakt, we zijn het alleen vergeten te melden in het verhaal. Maar erg apart om mee te maken. Verder is er niets ergs gebeurd of geen gebouwen ingestort

oma 08-11-2012 16:26

hallo schatjes
Ik heb weer genoten van het verhaal.
geniet maar pas op voor de krokedillen.Ik kijk weer al uit naar het volgende verhaal.
Veel liefs en dikke kus oma

Irène 10-11-2012 18:58

Lieve Anne en Erik,

Wat een interessant verhaal over die religie en kerk. Jammer dat je geen foto's mocht maken, maar ook begrijpelijk natuurlijk.
Als jullie weer thuis zijn hoor we er meer van!

Gelukkig geen problemen door de aardbeving, was een heel klein beetje ongerust.

Geniet in Guatamala, ben benieuwd naar de verhalen die jullie daar over gaan vertellen.

Kus voor jullie allebei!
Irène

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer